Jaktlag på väg

Svensk fritidsjakt

Jakt är en hobby som allt fler har upptäckt under de senaste åren. Man kan jaga på många sätt och man kan också jaga flera olika typer av djur. Många ser dock inte jakten som bara ett tillfälle att skjuta och döda djur. Många ser också jakten som ett tillfälle att träffa andra med samma intresse, samt för att det innebär en mycket bra möjlighet att kunna få en inblick i Sveriges natur på riktigt nära håll. Även om man inte ser eller hör något djur är upplevelsen av jakt alldeles speciell.

Jaga i hela Sverige

Jakt är något som kan bedrivas i hela Sverige. Det som varierar är vilka djur som får skjutas samt under vilka tider på året djuren är lovliga att jaga. Under en tid på året kan djur som rådjur och älg jagas i norra Sverige, medan det är totalförbud mot att jaga dem i söder. Detta måste man ha koll på som jägare eftersom det finns höga straff om man skjuter fel djur.

Jakt är med andra ord en fritidssysselsättning som man kan hålla på med året runt. Många väljer att åka dit jakten finns, och om man har en bra jakthund kan man ofta vara mer än välkommen att delta på jakter i andra jaktlag och andra län än det man vanligen tillhör. De relationerna bör man verkligen bevara då det ökar chanserna att kunna vara med även på större och mer unika jakter.

Vad jagar man?

När man jagar på sin fritid finns det en hel del att välja mellan. Många tror att jakt bara handlar om rådjur och älg, men så är inte fallet. Många väljer att jaga små djur som harar, vildkaniner, rävar eller grävlingar. Dessa jakter är ofta mycket fartfyllda och spännande. De lämpar sig ofta för hela familjen och det kräver heller inte att alla är lika tysta och diskreta som under älgjakten.

Man kan också jaga olika typer av fåglar och även detta är en fritidsjakt som passar bra för familjen. Fritidsjakten är ett stort nöje för många i Sverige, och trots att jakten innebär ett mycket sort ansvar blir det allt fler som börjar utöva just denna hobby. Kanske just för att jakten är så pass allsidig, och för att den kan utövas som ett familjenöje? Många typer av jakt handlar även om miljövård och är alltså en viktig syssla.

Att jaga är roligt!

Jakten handlar inte bara om att döda djur. Den handlar också om att möta andra med samma intressen och om att uppleva den svenska naturen. Jakten är rolig att delta i och att bara sitta där och ta en kopp kaffe och en smörgås på sitt pass är så mycket annorlunda än att sitta hemma vid köksbordet. Det finns dessutom så många olika jaktformer att man aldrig riskerar att tröttna på dem. Man får uppleva något nytt varje gång.