Rådjur på äng

Jaga rådjur i Sverige

Många anser att rådjursjakten är något speciellt. Rådjuret är ett mycket vackert djur och det gör sig också bra på tallriken. I södra Sverige finns dessutom mycket gott om rådjur på de flesta marker. Det är mestadels bockar man är ute efter men omkring denna jakt rör sig också en hel del regler som det är mycket viktigt att känna till. Man får till exempel inte skjuta rådjur under hela året, och den regeln gäller överallt i hela Sverige, och också oavsett kön på rådjuret.

Vad säger lagen?

När det gäller rådjursjakt finns det en hel del regler kring den och dessa gäller generellt sett oavsett var i Sverige man jagar rådjuren. Djuret får till exempel bara jagas under särskilda månader och vanligen har man också endast ett bestämt antal rådjursbockar man får skjuta varje år. Det kan till exempel vara så att man får skjuta ett vuxet rådjur och två kid. Den vuxna ska helst vara en bock, medan kidens kön inte spelar någon roll.

När det gäller bocken kan det också finnas regler för hur stora hornen måste vara för att den ska få skjutas. Det kan finnas ett krav på att den ska ha minst 5 taggar, och har den inte det får man inte skjuta. Lagen säger också att man inte får jaga älg innan solen gått upp, samt efter solens nedgång. Det gäller dock inte för eftersöksjägare som får jaga när det krävs.

Se till att ha trevligt

Rådjursjakten har på många ställen blivit en form av statusjakt. Då handlar det bara om att skjuta och inte om så mycket annat. I dessa fall kan det ofta bli så att små djur skjuts istället för de djur som av en eller annan anledning hade behövt tagits bort. Ibland kan det till exempel ske att en mindre bock skjuts, när en betydligt större just passerar någon annan jägare längre bort.

Jakten är en händelse som bör vara rolig och trevlig för alla inblandade, oavsett om man får skjuta ett djur eller inte. Om man inte har någon lycka just med djuren får man i alla fall njuta av Sveriges fantastiska natur och av umgänget med jaktkamrater, jakthundar och mycket annat. Dessutom får man en stunds eftertanke i lugn och ro utan störande mobiltelefoner, datorer och andra störningsobjekt. Jakten är alltså så mycket annat än att bara skjuta.

Rådjursjakt och ansvar

All jakt innebär ansvar, och kanske är rådjursjakten den jakt som kräver allra mest ansvar från alla jägare. Denna jakt är den mest omtyckta av de flesta jägare och det finns mycket status i att skjuta ett rådjur. Allra mest status är det i att skjuta en stor och ståtlig bock. Många åker därför till södra Sverige och jagar bock under de tillåtna månaderna för att kunna få ett stort horn att kunna hänga på väggen.